10 tahun = 1 dekad: Sesi Curhat

21:52


Hihi sesi curhat gitu tapi sebenarnya tidaklah curhat sangat. Its just a rambling thing I need to do once in a while. Hihihi. Sebenarnya sekarang ni tengah dok rancang plot untuk 10 tahun = 1 dekad but too bad satu idea pun tak tertembus dalam kepala. Tulis sikit, stuck berkali-kali.

Semuanya diblok elok oleh inche brain, semua benda rasa tak kena dan trust me, susah betul nak tulis cerita Along ni. Mungkin sebab dia orang terakhir dalam siri smiling eyes (wah kemain bersiri chuols), so banyak benda nak kena fikirkan to suit dengan cerita orang lain; Ezzaq, Ezzah dan Sun. Uhuu but I will try, kononnya plan kata nak settle cerita ni sebelum habis tahun ni. Ngehehehe.

Anyway ini cover dari Moon Leeya (penulis Kafe Damia). Banyak-banyak thanks to her sebab dia design cover cantik ni terus E jadi semangat nak menulis balik. So E nak share sikit pasal Along dan Abiir.

.......

“How’s her?” Itu soalan pertama yang dia utarakan pada Puan Suraya bila wanita 50an itu kembali ke depan kedai.

“Resting. Do you want some tea?”

Farhan hanya mampu mengangguk lemah. Dia pun masih terkejut dengan perkara yang berlaku tadi. Nasib baiklah jarak Book’s Cottage dengan tempat mereka tadi tidak terlalu jauh. Kalau tidak, dia sendiri tak tahu apa yang dia perlu lakukan.

“Here. This is a chamomile tea. It’s good for insomnia, sleep disorders, anxiety and also panic attacks.” Bukan itu saja teh bunga chamomile ini juga elok untuk sakit otot, luka-luka akibat terbakar dan juga elok untuk penyakit kulit.

“Tak sangka mak cik boleh tahu banyak pasal herba-herba ni. Tak salah saya mak cik dulu cikgu disiplin?” Cawan yang diletakkan di atas meja bulat itu dicapainya. Matanya memandang teh jernih yang masih berasap itu. Mungkin baru dibancuh oleh Puan Suraya.

Tak tahu pula chamomile tea ini elok untuk anxiety dan serangan panik. Farhan tersenyum. Sesuailah untuk dia yang terkejut tadi ni. Cawan biru itu disisip lembut.

“Mak cik start belajar sejak 4 tahun lepas. Macam Paan juga sebelum ni pun mak cik tak tahu apa-apa pasal herba ni, tak berminat langsung pun nak ambil tahu. Yella bukan bidang kita kan? But things could change, kan? Ada seorang doktor yang cadangkan pasal teh herba ni. Dari situ mak cik mula baca buku mengenai herba-herba ni, sambil-sambil tu mak cik belajar juga dari orang yang berpengalaman. Orang bersara, Paan. Bosan tak ada buat apa-apa, kita belajarlah.”

Suasana diam seketika. Masing-masing membuang pandang ke arah luar.

“Paan.” Panggil Puan Suraya.

Farhan mengalihkan tumpuannya pada wajah keibuan yang sedang memandangnya serius.

“Boleh mak cik bertanya sikit.” Melihat anggukan Farhan, dia menyambung, “Apa yang berlaku tadi, Paan?”

Tanpa bertangguh, Farhan menceritakan dari A to Z tentang apa yang berlaku tadi. Tentang pertemuan mereka di shopping mall tadi, tentang pertemuan kedua di bus stand dan akhirnya ke peristiwa bola sepak yang terpelanting ke cermin depan keretanya.

“Its just in a split seconds, dia jadi kejung macam tu mak cik. Saya pun tak tahu kenapa jadi macam tu.” Dia pun mulanya terkejut dengan bola yang tiba-tiba datang ke arah mereka itu tapi rasanya, terkejut Abiir lebih teruk daripadanya.

Puan Suraya mula mengangguk faham. Sekarang dia mahu biarkan Farhan pula melepaskan rasanya. Tidak dinafikan, wajah pemuda itu menunjukkan riak risau yang tak berbelah bagi. Dia bukannya hidup setahun dua di muka bumi ini, dia dah dapat tangkap yang Farhan ni ada hati pada anak sulungnya...

“I was wondering... why? What has gotten into her?”

“Paan mesti terkejut juga kan?”

Diam.

Puan Suraya tersenyum. “Go back dan tenangkan diri dulu. Mak cik pun tak tahu nak kata pasal Abiir. But I hope you don’t go straight to her and ask about this to her, boleh? Let her resting for a while okay.”

“Tapi mak cik...” Farhan memandang lama wajah Puan Suraya. Gerak hatinya mengatakan yang ada sesuatu disembunyikan oleh Puan Suraya.

Tak jadi membalas, Farhan bingkas bangun. “Saya balik dululah, mak cik. In case you need help, just call me.”

“I will.”

............

So dapat fikir apa yang akan berlaku? Ngehehehe. Oh by the by, I think I need to change the title for this story. Macam panjang sangat kan? What do you think? Any idea?

You Might Also Like

4 comments

  1. assalamualaikum ednin
    alahaiiii
    paan oo paan

    ednin~wat pepanjang eh
    :)
    hope idea kunjung tiba

    ReplyDelete
  2. tak sabar nk tunggu sambungan heheheh

    ReplyDelete
  3. Dear you, i'm currently struggling to perform in writing some good stories. Saya mula dgn blogging tpi it doesnt wemt well. Do u mind to promote mine so that people will know? duniadikongsi.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. kak E. bila nak sambung n3 ni.. rinduwwww hmmm *mukamintakentrybaru*

    ReplyDelete