Poskad 17

“YOU ARE…”
                  
“Sweet?” 
                  
“Evil!” 

“You’re welcome, Ais.” 

“You should have told me earlier. So that I can get prepared, or at least, I can bring some stuffs for them.”

Ihsan mengekeh ketawa, tidak menghiraukan langsung kemarahan Maisa. “You should have known when I borrowed your car just now.”
                  
“Manalah I nak tahu…” Maisa menghela nafas. Geram betul dengan lelaki ni. Suka-suka je tipu orang.
                  
“Sudah, sudah. Gaduh pula korang ni. Jomlah, kita keluar.” Puan Raja tiba-tiba menyampuk dari tempat duduk belakang. Kalau macam ni gayanya, sampai ke petang pun Maisa-Ihsan tak berhenti bergaduh.
                  
“Entah, Ais ni. Semalam dia yang beria-ia.”

“Mana ada beria-ia. I just said Kampung Leryar’s skies is the prettiest skies on Earth. Itu je pun.”
         
“You tak suka ke datang sini?”

Maisa menggeleng. Mana mungkin dia tak suka, suka lagi banyak adalah. “I sukalah tapi I geram sebab you tak cakap terus-terang. Kalau tak mesti I dah beli apa-apa tadi…”

Tadi pagi, Ihsan hanya menyuruhnya bersiap dan bawa barang-barang untuk bermalam di luar. Dia pun hanya menonong mengikut, asalkan Puan Raja ada sekali… tetapi manalah nak tahu yang Ihsan akan membawanya ke sini.
                  
Matanya memandang papan tanda yang sudah hilang warna itu.
                  
SELAMAT DATANG KE KAMPUNG LERYAR.
                  
Nak menangis terharu dia tadi bila dia tersedar dari tidur tadi. Mana tidaknya, baru semalam saja dia cakap dia rindukan keluar di sini. Tup-tup hari ini dah sampai. Siap boleh bermalam sekali pulak tu. Dah kalau boleh bermalam, maksudnya ada peluanglah dia nak menangkap gambar langit malam nanti.
                  
“Jomlah, turun. I dah call Agus cakap nak datang.”

“Macam mana you tahu nombor telefon Agus?”
                  
Ihsan hanya tersenyum sambil menyambung ketawa. Pintu kereta dibukanya lalu lelaki itu memanjat turun. Puan Raja pun ikut turun.
                  
“Maisa, nak turun ke tak nak ni? I nak lock kereta ni. Kalau tak I kunci je you dalam kereta ni. 1,2…” Ihsan mula mengira.
                   
“Kejap, kejap. Wait for…"

Me.” Sambung Maisa. Pintu ditutup.
                  
“3.” Serentak kereta dikunci.

Puan Raja menggeleng kepala melihat telatah dua manusia dewasa di hadapannya. Bergaduh saja kerjanya. Ihsan pun tak habis-habis mengusik Maisa.
                  
“Keluar pun, tuan puteri ni.” Ihsan tersengih.

Maisa menjulingkan mata. “Bak balik kunci kereta I.”

Kunci Sportage itu diserahkan kembali kepada Maisa. “Jom. Amek dah lama rindukan you tahu tak.”

“Yellah tu.” Maisa menjulingkan mata. Ihsan ni cakap macam dia selalu je jumpa amek. 

Ihsan tidak menjawab, sebaliknya dia pantas berjalan ke rumah yang hujung sekali.

Rumah amek! Alahai rindunya.

----------

Satu lagi teaser untuk yang merindu Ais + Sun. Hehehehe. Berjaya juga tekan publish walaupun internet segan-segan macam ni. 

Another month to Poskad to be published. Cuak sebenarnya sebab Poskad is very simple story yang tak banyak konflik (sebab E rasa E masih tak pandai deliver cerita yang banyak konflik, uhukhuk, semoga dapat improvised over time nanti!). And please dont expect too much! Huhuhu cuak, cuak. Ingatkan cuak bila nak publish first novel, rupa-rupanya nak publish yang no 2 lagi teruk rupanya. Hehehehe. Anyway, udah-udahlah dengan rambling yang meleret ni.

Have fun and enjoy.

Fii amanillah,

Xoxo, E. 

Poskad 16

Another tease from Poskad. Here we go, peepos.

---------------

Assalamualaikumini telefon Puan Raja Iman kan?
Aah betul sangat dah tu, Nurmaisa. Ini telefon Puan Raja Iman Raja Amin.
Maisa menaikkan kening. Pelik! Sejak bila pula suara aunty dah bertukar menjadi suara lelaki ni? Lepas tu siap boleh tahu nama penuhnya. Jarang kut orang tahu nama penuhnya melainkanMaisa menghela nafas.
Is that you, Sun?
Suara orang ketawa menyambar telinganya. Maisa menggeleng kepala sendiri. Kenal sangat dah dia dengan ketawa itu. Dia dah boleh membayangkan Ihsan yang sedang ketawa di hujung talian sana. Mesti punya!
Aunty mana?
Mama keluar kejap dengan Lia pergi Giant. Beli barang dapur. Baru je keluar, dalam five to ten minutes earlier.
So aunty tak bawa handphonelah eh?
Ais, Aiskalau mama bawa handphone dia, of courselah I tak jawabcall you ni.
Maisa menepuk dahinya. Apasallah dengan mamat ni je mesti dia jadi kelam-kabut macam ni? Kalau macam tu, nanti-nantilah I call aunty balik.
Eh kejap-kejap, you ada apa-apa nak pesan ke? Ill tell her later. Takut kang lambat pula dia balik.…”
Hurmkalau macam tu, nanti you tolong tanyakan dia apa yang dia nak dari Langkawi?
Okey. Nanti I suruh dia text you apabila dia balik. Bila you nak balik KL?
Esok I dah nak balik dah tapi flight malam, pukul sembilan. So I ada masa siang tu nak cari barang-barang.
Ah okey. You turun kat mana nanti?
I turun kat KLIA. By the way, make sure you tell her as soon as possible tau. Kalau lambat I takut I dah pergi airport.
Insya-Allah. Ill make sure she texted you before tomorrow. By the way, you tak nak tanya I nak apa-apa ke?
Maisa yang sedang menyelak surat khabar itu memberhentikan selakannya. Keningnya ternaik tinggi. Hurmyou nak apa?
Haaa thats for you to think. Ihsan menyambung tawanya.
Maisa menggeleng kepala. Lelaki ini ada saja yang mahu dimain-mainkannya. Terima kasih, Encik Ihsan. Kalau you nak suruh I fikir. Alamatnya I bawa balik tangan kosong jelah kat you. Boleh?
You ni memang dasar perempuan tak ada perasaanlah, Ais.Ketawa lagi. Good night. Ill tell mama nanti. You have fun in Langkawi, okay.
I will. You too. Assalamualaikum.
Panggilan telefon dimatikan apabila Ihsan menjawab salamnya. Maisa menghela nafas sambil badan dibaringkan di atas katil. Kepalanya melangut memandang siling atas. 
Betul ke dia ni spesies perempuan yang tak ada perasaan?

--------------

Poskad is coming in print soon enough. Insha-Allah this coming April. Agak-agaknya dah boleh simpan duit kut. ;)

Have a great day everybodehhhh.

Lots of love,
E